
Počas chladných jesenných dní je zvýšené riziko vážnych ochorení preto musíme dbať na prevenciu. Pochádza z tropickej časti Ázie a má aj ďalšie známe druhy ako napríklad: ďumbier lekársky, ďumbier žltý, ďumbier indický a ďumbier japonský. jeho latinský názov je Zingiber. Vyrastá až do výšky 1,5m z hľuzovitého článkového podzemku z ktorého každoročne vyrastajú stonky so žltofialovými kvetmi v súkvetiach. V Číne a Indii sa používa už viac ako 3 000 rokov.
Už v 18.tom storočí sa používal do väčšiny liečivých prípravkov, pretože mal schopnosť zmierňovať dráždivé účinky na žalúdok a dokonca dokázal potlačiť prejavy toxicity niektorých ďalších bikiniek. Už vtedy sa vedelo, že má pozitívne účinky proti moru a napomáha tráveniu. V čínskej medicíne sa usušený koreň už dlhé storočia používal na zohriatie a stimulácie žalúdka pri problémoch a tráviacim traktom a podobne.
Svoje miesto si našiel nielen v medicíne ale taktiež aj v kuchyni. Zázvor sa stal obľúbenou ingredienciou aj v ostatných častiach Ázie a Európy. Do Európy sa dostal vďaka španielskym moreplavcom a odvtedy sa stal dôležitou súčasťou jedál vtedajšej kuchyne.
Dokonca existuje aj zázvorové víno alebo zázvorové "cukrovinky".
Zázvor/Ďumbier obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štipľavú látku gingerol. A práve táto látka má podobné účinky ako kyselina acetysalicylovú (aspirín) - napomáha ochrane srdcovo-cievneho systému, zlepšuje prietok krvi a tlmí zzrážanlivosť. Taktiež svojimi účinkami znižuje riziko infarktu a má pozitívne účinky na utlmenie bolesti hlavy alebo proti nevoľnosti.
V Číne sa používa ľudovími liečiteľmi na vykašliavanie, pri prechaldnutiu, schípke a na "vypotenie sa".
Odporučená denná dávka pre dospelého človeka je 1 cm zázvoru koreňa, resp. 3 až 5 gramov. Viac určite nie! "Pretože ako už vieme všetkého veľa škodí."
Zhrnutie pozitívneho vplyvu na naše zdravie
- podporuje srdcovo-cievny systém
- zlepšuje krvný obeh (zahreje telo)
- pôsobí antibakteriálne
- pomáha pri odbúravaní tukov
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi
- pomáha pri zažívacích a žalúdočných problémoch
- zlepšuje trávenie
- odstraňuje plynatosť a nadúvanie
- pomáha pri nevolnost
- pomáha liečiť kaše, zápal priedušiek, angínu
- podporuje imunitu
- detoxikuje telo
Zázvorový čaj
Na zázvorový čaj Potrebujeme: 3cm nastrúhaného zázvoru (koreňa), 1 liter vody, 1 PL med, 1 ČL citrónová šťava Príprava zázvorováho čaju : Nastrúhaný zázvor zalejte vriacou vodou. Pridajte citrónovú šťavu, po vychladnutí med a poriadne premiešajte. Pomer zázvoru, medu a citrónovej šťavy môžete pokojne meniť
Zdroj
www.peknetelo.eu/zazvor/zazvor-je-elixir-zdravia-ucinky-zazvoru-caj/